Tubettini kokkaa ja kuntoilee :) 11/2017


 Sipulikeitto, joka pitää vampyyrit loitolla ;)

Sipulin terveysvaikutukset ovat huimat. Vastustuskyky paranee valkosipulia syödessä ja jos flunssa on jo ehtinyt iskeä, sipulimaidon apu on verraton ;) Ihan tieteellisissäkin tutkimuksissa on osoitettu sipulin vaikuttavan kolesterolitasoon, immuunijärjestelmän vahvistamiseen sekä ehkäisemään monenmoisten kansansairauksien kehittymistä.
Ruokaan, kastikkeisiin ja keittoihin sipuli tuo syvyyttä ja sielua. Ruoanvalmistus ainakin minulla alkaa yleensä aina sipulinkuorimisesta ja pilkkomisesta. Anoppia tämä keitto ei pidä loitolla, päinvastoin. Makean umamisen keiton tuoksu kutsuu kaikki paikalle :)

Tubettinin sipulikeitto neljälle:

6 isoa keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl timjamia
1 rkl rosmariinia
2 tl mustaapippuria
1 tl cayennepippuria
1,5 dl fariinisokeria
1 dl rypsiöljyä
2kpl kasvisliemikuutiota
suolaa
2 l vettä
2 rkl maizenaa sekoitettuna desiin vettä

Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullottele sipulia fariinisokerin kera niin, että se saa väriä, mutta ei pala. Lisää hienonnetut valkosipulit, mausteet, ja vesi. Heitä joukkoon myös kasvisliemikuutiot ja suolaa oman makusi mukaan. Pieni määrä maizenaa tekee liemestä hieman paksumpaa ja siksi itse laitan sitä myös sipulikeittoon, vaikkei se oikeaoppisesti sinne kuuluisikaan. Anna keiton hautua rauhassa noin 45 minuuttia.

Sipulikeiton voi tarjoilla sellaisenaan tuoreen leivän kera. Kaunis esillepano tulee nostelemalla keittoa annoskippoihin, laittamalla vaalean leipäsiivun juustoraasteen kera keiton päälle ja kuorruttamalla muutaman minuutin uunissa.

Sipulikeitto on lajissaan paras myös siksi, että jos keittoa jää, se on erinomainen pohja vaikka pastakastikkeelle tai vaikka liemeksi pitkään haudutettavan lihan ympärille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Takaisin lähtöruutuun